Het gehele jaar doen de Scouts veel verschillende activiteiten. Deze pagina laat een kort overzicht zien.

Zeilen

Onze waterscouts zeilen een groot gedeelte van het jaar: van eind april tot eind oktober. Gedurende deze tijd leren de nieuwe leden de kunsten van het zeilen zelf, waar de oudere leden zichzelf kunnen ontwikkelen als goede bootsmannen, door leiding te geven aan hun boot. Alle bootsen hebben hun CWO Kielboot III, wat ervoor zorgt dat er veilig gevaren kan worden. Daarnaast is het zeilen gewoon heel erg gezellig! Er worden regelmatig watergevechten gehouden tussen boten, gezwommen en op de strandjes van de Biesbosch worden leuke spelletjes gedaan. Zeilen gebeurt in de Biesbosch, een prachtig natuurgebied ten noorden van Breda.

Van eind april t/m eind oktober zeilen wij de ene week op zaterdag en de andere week op zondag van 09.00 uur tot 16.00 uur in de Biesbosch, vanuit de Oude Haven van Drimmelen.

Zomerkamp

Het Zomerkamp is het hoogtepunt van het jaar. Tijdens de eerste week van de basisschoolvakantie gaan we 10 dagen op reis naar een prachtige locatie. Bij voorkeur is dit natuurlijk Friesland, maar ook Brabant en Zeeland worden niet geschuwd. 10 dagen lang wordt er gezeild, spelletjes gespeeld en wordt er overnacht op ons wachtschip de Tsjerk Hiddes. Kenmerkend voor het Zomerkamp is de Rode Draad. Deze competitie tussen de boten bestaat uit vele onderdelen zoals zeilwedstrijden, leuke opdrachten, aquagames etc. Aan het einde van het Zomerkamp wint de boot met de meeste punten de Rode Draad.

Weekenden

Hoewel het Zomerkamp de duidelijke Koning der kampen is, hebben we ook nog andere leuke kampen. Het Pinksterkamp keert jaarlijks terug tijdens Pinksteren. Dit driedaagse kamp wordt gehouden in de Biesbosch, vaak met andere Scoutinggroepen uit de regio. Er worden gezamenlijke programma's gedraaid, waaronder een grote zeilwedstrijd, maar ook eigen programma's. De Biesbosch wordt tijdens het Pinksterkamp goed verkend. Het Fotoweekend is een kamp dat zich meestal afspeelt in de Herfstvakantie. Oorspronkelijk in het leven geroepen om foto's van Zomerkamp te delen, maar inmiddels een leuk en gezellig kamp waarbij er vooral veel gezeild wordt. Dit kamp is meestal een van de laatste activiteiten van het zomerseizoen voordat de boten weer terug gaan naar Breda voor het Bootwerken.

Bootwerken

Om te kunnen zeilen is het natuurlijk belangrijk dat de boten in een goede staat zijn. Bij de waterscouting zeilen we in Lelievletten. Deze ijzeren boten zijn stevig en robuust en laten daarom een ongelukje toe. Het nadeel van ijzer is alleen dat het roest als het niet goed wordt onderhouden. In het winterseizoen worden de boten daarom goed onderhouden. Het houtwerk wordt weer goed opgeschuurd en netjes in de lak gezet. De boten krijgen een goede beurt met krabbers en staalborstels, waarna de boten weer netjes in de verf gaan. Bij ons doen de kinderen zelf het onderhoud, wat ervoor zorgt dat ze het materiaal beter leren waarderen. Natuurlijk wordt er niet alleen gewerkt. Tijdens het winterseizoen wordt er ook regelmatig een uitje gehouden, bijvoorbeeld naar de zeilmaker. Of er wordt een keertje lekker gezwommen en leuk gebowld.

Tijdens het winterseizoen (van november t/m april) wordt er wekelijks op zaterdagochtend van 09.00 uur tot 12.30 uur aan de boten gewerkt in onze eigen loods aan het Steenen Hoofd in Breda.

Berentocht

De Berentocht is een tweedaags kamp tussen Kerst en Oud en Nieuw. Deze wandeltocht beslaat vaak 50 kilometer door een prachtig gebied in het zuiden of midden van Nederland. Dit kan Zeeland zijn, maar ook de Drunense duinen, de Hooge Veluwe of de Biesbosch. Ieder jaar is het weer een verrassing waar de tocht heen gaat. Tijdens dit kamp worden de verschillende posten met hints aangegeven. Als de juiste locatie op de kaart is aangegeven wordt er gelopen. Kaartlezen is dus een belangrijk aspect van de Berentocht. Hoewel de Berentocht vaak als zwaar wordt beschouwd, wordt hij door iedereen leuk gevonden. De Berentocht is ook vaak een overwinning op jezelf en het bereiken van de eindpost op de tweede dag is voor de meesten dan ook een geweldig moment.

Kas spekken

Voor niets gaat de zon op. Als waterscouting proberen we zoveel mogelijk leuke activiteiten te doen, maar die activiteiten moeten ergens van betaald worden. Hoewel contributies een belangrijke bron van inkomsten zijn, vinden wij het ook belangrijk dat de kinderen zelf iets doen om de kas te spekken. Hiervoor kiezen wij activiteiten die niet alleen onze kas spekken, maar die ook een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Zo delen we programmaboekjes uit tijdens het Bloemencorso in Zundert en de oudere leden collecteren tijdens het Breda Jazz Festival. Er zijn inmiddels ook aardig wat waterscouts die verder betrokken zijn geraakt bij dit mooie festival. In het winterseizoen lopen we ook steevast mee met Jantje Beton; een goed doel dat zich inzet voor meer buitenspeelplaatsen voor kinderen. Zoals je kunt lezen zijn dit allen leuke doelen waar wij een mooi centje aan overhouden, maar die ook zorgen voor meer gezelligheid in de maatschappij.

Wil je graag een dagje meedraaien? Kijk dan op het Programma wanneer dat dit kan of neem contact met ons op via onze contactpagina!