Historie Bredase waterscouting Titus Brandsma

Oprichting

Ondanks het feit dat er in de wijde omtrek van Breda geen water te vinden is waar fatsoenlijk gezeild kan worden, besloten een paar mensen er toch een Zeeverkennersgroep op te richten in 1954. Tot op de dag van vandaag moeten de Bredase zeeverkenners en watergidsen aan onwetenden uitleggen waar ze zeilen en waarom ze zeeverkenners zijn en geen rivier- of slootverkenners.

Titus Brandsma

Veel oud-leden zullen misschien weten wie de man was waar onze zeeverkennersgroep, nu meer dan zestig jaar geleden, naar werd vernoemd, maar er zullen er waarschijnlijk meer zijn die dit niet weten. De Karmeliet professor doktor Titus Brandsma stierf in 1942 een marteldood voor kerk en vaderland in het beruchte concentratiekamp Dachau.

De eerste vlet

In mei 1955 had de heer Stockmann, die betrokken was bij de ontwikkeling van de Lelievlet, al aan de Bredase zeeverkennersgroep laten doorschemeren dat er een nieuwe zeeverkennersboot in de maak was. Zodra het eerste exemplaar voltooid was zou deze boot naar Breda komen. De 12-voets jol van de Bredase Waterscouting lag toen pas een maand in het water, maar het werd de Loodsen al snel duidelijk dat er niet op te hozen viel tegen de lekkages van dit bootje.

Later dat jaar zouden de Bredase zeeverkenners de landelijke primeur hebben met de eerste Lelievlet in Nederland. De nieuwe zeeverkennersboot werd met open armen ontvangen. Er zouden er nog velen volgen, vandaag de dag wordt er gezeild met 6 vletten.

Wachtschip Tsjerk Hiddes

Een van de belangrijkste gebeurtenissen voor de Titus in de jaren zeventig is ongetwijfeld de aanschaf van de Tsjerk Hiddes op 6 maart 1972. Het was door een regeling van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat het toenmalige bestuur besloot om een afgedankt vrachtschip te zoeken als clubhuis. Sindsdien is de Tsjerk Hiddes het wachtschip van Bredase waterscoutinggroep Titus Brandsma.

De loods

In de winter gaan alle vletten uit het water en worden ze netjes opgeknapt. Op deze manier blijven de boten goed onderhouden en langer bruikbaar. Jarenlang heeft de Bredase waterscouting Titus Brandsma gebruik gemaakt van verschillende overdekte locaties in Breda om aan de boten te kunnen werken. Er zijn zelfs ook jaren geweest dat er geen overdekte locatie beschikbaar was en dat de boten werden opgeknapt in de buitenlucht. Sinds de start van de winter van 2012 heeft de groep echter de beschikking over een loods op het eigen terrein, daar waar ook de Tsjerk Hiddes ligt aangemeerd. Na 15 jaar regelen waren er de toestemming en de financiële middelen om de loods te plaatsen. De loods, die eigendom is van de Bredase waterscouting Titus Brandsma, is feestelijk geopend in augustus 2013.

60 jaar Bredase waterscouting Titus Brandsma

In de zomer van 2014 werd het 60-jarig jubileum van de Titus gevierd met een groot feest in de loods en de Tsjerk en in het najaar ging de groep, ter ere van het jubileum, een weekend lang skûtsjesilen in Friesland!

In 60 jaar tijd heeft de groep veel avonturen beleefd en prachtige zeiltochten gemaakt. Er zijn veel tradities die we graag in ere houden, maar er zijn in de loop der jaren natuurlijk ook dingen veranderd. Zo worden de leden tegenwoordig waterscouts genoemd in plaats van zeeverkenners of watergidsen en is het vanaf april 2016 mogelijk om al vanaf jongere leeftijd lid te worden van de vereniging, namelijk vanaf 7 jaar i.p.v. 11 jaar.

In 2015 is het initiatief genomen om een Welpengroep op te starten, speciaal voor jongens en meisjes van 7 t/m 11 jaar. Deze groep is gestart in het voorjaar van 2016. Een mooi en uitdagend nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van de Titus!